Voeten en bladeren; één pot nat.

Ik kijk de DVD `Light on China` van Iyengar; en hoop op de `latest tips en tricks` van de meester. Vol verwachting ….BKS vertelt over het verschil van de linker- en rechterzijde van een blad van een boom. Wat gaan we doen; heeft de ouderdom toegeslagen? De clou ontgaat me; `You see, one side is broad and one side is narrow.` One edge is sharp and one edge is crumbling; BKS houdt een levensecht blad van een boom omhoog, wijst erna en 3000 Chinezen kijken aandachtig toe.

Toevalligerwijs zit ik in het vliegtuig naar de USA om het kleurige palet van de Indian Summer in New England te gaan zien. Bladeren en nog eens bladeren liggen een week later onder mijn voeten en ik kan het niet nalaten ze steeds te checken op hun vorm en te begrijpen wat BKS bedoelt. Blad na blad blijkt te voldoen aan zijn omschrijving; aan deze afwijking zouden voeten ook voldoen, vertelt hij China. Elke voet heeft een brede en een smalle kant en hij demonstreert dit, corrigeert dit bij studenten en weet van geen ophouden.

BKS is mijn leraar, ik ken hem al heel lang en ik weet, dat hier meer achter moet zitten. Hij is niet makkelijk te doorgronden, want hij zal niet het intellectuele pad opgaan. Echter zijn observaties en aanwijzingen zijn wat mij betreft altijd `out of this world` gebleken, want hoe vind je woorden voor de inzichten van een genie.

Een foto van mijn voetzolen op de homepage toont het verschil van de 2 zijden van een blad/voet; trek een verticale lijn over de voetzool vanuit het midden van de middenste teen naar het midden van de hiel; mijn rechterbuitenvoet is smal en mijn rechter binnenvoet is breed; daarentegen is mijn linker binnenvoet smal en mijn rechter buitenvoet breed. Leuk, maar nu nog iets mee doen; hoe maak ik de smalle kanten van elke voet nu breed of te wel hoe corrigeer ik deze foutjes van moeder natuur?

De smalle kant is die kant met minder gewicht op die zijde (kan je voelen), minder actie op dat deel (kan je voelen), die kant die je minder goed in de grond kunt drukken (kan je voelen). Nog meer tips: die voorvoet, die minder goed in de grond drukt (kan je voelen), en ook de grote teen van diezelfde kant, die je minder goed in de grond kunt drukken(kan je voelen) dit is de kant van de smalle binnenvoet.

Om dit te ontdekken: sta in Tadasana/Samastiti en ga voelen wat je voeten doen, leer te onderscheiden en leer voelen (kost tijd en aandacht).

Ik loop, loop en ik loop en druk de zwakke rechterbuitenkant en de zwakke linker binnenkant meer in de grond dan ik van nature gewend ben.

Het ene kwartje na het andere valt; daarom is mijn linkerknie zus en daarom is mijn rechterheup zo, en ook mijn linker onderrug bla en ik loop zonder pijn, wow, dat had ik niet meer gehoopt nog mee te maken. De vergelijking bij gebrek aan borden door te blijven rijden en daardoor een verkeerde afslag te nemen dringt zich aan mij op.

Wat ben ik dankbaar voor een goede Tomtom.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square