Moet dat nou zo streng?

Ik voelde me voor de leeuwen gegooid, toen hij naast me kwam staan en het commando `straight knees in mijn oren tetterde. Dit is mijn eerste yogales in India in 1980 met BKS ook wel onder zijn leerlingen heel toepasselijk B.eat, K.ick en S.hout genoemd. Wat nu, wat nu, het huis staat in brand en ik ben scherp, heel scherp. Het voetstuk, waar ik BKS op heb staan is groot, heel groot en ik barst spontaan in tranen uit. Inmiddels weet ik dat je met tranen de poppen pas echt aan het dansen hebt; `en nu ga je huilen, alsof je niet wat beters te doen hebt`, zou je zomaar midden in een van de drukke lessen kunnen horen, als iemand het niet meer trekt . Ik wist pas tig jaar later, dat Iyengar Yoga gaat over doen wat er gedaan moet worden; zonder drama en koude drukte blijft er de essentiële vraag: `Doe je het of doe je het niet?`.

Ja zo streng is het nog tot op de dag van vandaag in het Institute in Poona. De meeste Iyengar Yogaleraren in de rest van de wereld zijn relaxter in de aanpak van hun lessen dan BKS zelf. Hier vind je mijn favoriete leraren:

1. Geeta Iyengar( dochter van BKS, met stip op 1) 2. Manouso Manos 3. Patricia Walden 4. Lois Steinberg

Buiten de lessen blijkt BKS zachtaardig en amabel te zijn, maar tijdens een yogales krijgt hij het vanaf moment één gedaan om de hele klas op scherp te zetten, heel scherp. Ik ben van nature liever niet zo gestresst, ook al weet ik dat het maar tijdelijk is en na de les meteen weer voorbij. Die scherpte tijdens die lessen is een toestand die het meest lijkt op bungy-jumpen of het soort spannende sporten, wat gedaan wordt vanwege de `natural high` . Oeps, daar valt het kwartje; in een les met BKS gebeurt iets vergelijkbaars, er gebeurt meer dan je voor mogelijk houdt; naast de angst voor BKS is het als `de sky is the limit`; je kunt in een les met BKS zo veel meer dan je ooit hebt gedaan en gekunt. Ik vind het nog elke dag erg, dat BKS is overleden, want er is niemand die kan lesgeven zoals hij.

Iyengar Yoga streeft middels de asana`s een technische perfectie na, die geënt is op de anatomie van een goed functionerend lichaam. Om niet in de valkuil van het verouderende lichaam te stappen, om niet een blessure te accepteren met een `dat heb ik nou eenmaal`, maar er oplossingsgericht mee aan de slag te gaan, daarom is het nodig om zo streng te zijn. Body en mind saboteren de beoefening van de asana`s en binnen de ethiek van Iyengar Yoga moet dat streng worden bestreden. Als ik vandaag de dag op een willekeurige dag rondkijkend in het Instituut in Poona, een groep van zo`n 200 man in houdingen uit `Light on Yoga` bezig zie, dan besef ik dat het goed is om zo streng te zijn; het resultaat is er in ieder geval naar!

Tags:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square